Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2016

το χρώμα του φορέματος

η ίδια εικόνα ερμηνεύεται διαφορετικά από διαφορετικούς εγκεφάλους δείχνοντας ότι δεν υπάρχει αντικειμενική αλήθεια στο τι βλέπει ο καθένας.
Εσύ τι χρώμα βλέπεις να έχει το φόρεμα;



Τι υποστηρίζει η εταιρεία που σχεδίασε το φόρεμα

Το φόρεμα έχει σχεδιάσει η εταιρεία Roman Originals, η οποία αναφέρει στον ιστότοπό της ότι είναι μπλε με μαύρη δαντέλα και κοστίζει 50 λίρες. Επίσης υπάρχει και σε άσπρο, ροζ και κόκκινο, όλα
όμως με μαύρη δαντέλα. Παρόλα αυτά η εταιρεία άφησε να εννοηθεί ότι ενδέχεται να σχεδιάσει και ένα άσπρο με χρυσό.

«Εμείς βλέπουμε μαύρο και μπλε, αλλά κάποιοι στο γραφείο βλέπουν επίσης χρυσό και άσπρο, τόσο ώστε σκεφτόμαστε να το βγάλουμε σε άσπρο και χρυσό», ανέφερε η Roman Originals.
«Ξεπουλήσαμε τα πρώτα 30 λεπτά και έχουμε εφοδιαστεί με περισσότερα σε όλα τα χρώματα και τα μεγέθη».


Η επιστημονική εξήγηση

Η απλή επιστημονική εξήγηση πίσω από αυτή τη διαμάχη είναι ότι πρόκειται για μια οφθαλμαπάτη.
Τα αντικείμενα αντανακλούν το φως σε συγκεκριμένα μήκη κύματος, ή χρώματα, και ο ανθρώπινος εγκέφαλος καθορίζει το χρώμα ενός αντικειμένου προσλαμβάνοντας το χρώμα που αντανακλά. Όμως η αντίληψη αυτή μπορεί να αλλάζει επηρεαζόμενη από το χρώμα των γύρω αντικειμένων.
Όπως επισημαίνει ο ιστότοπος Wired.com, η ψηφιακή ανάλυση της φωτογραφίας του φορέματος δείχνει ότι ένα από τα κομμάτια της μαύρης δαντέλας στην εικόνα φαίνεται πορτοκαλί. Έτσι οι άνθρωποι που αντιλαμβάνονται το γύρω περιβάλλον σκοτεινό είναι πιο πιθανό να δουν το μπλε του φορέματος άσπρο και το μαύρο ως χρυσό. Όλα εξαρτώνται από τον τρόπο που ο εγκέφαλος αντιλαμβάνεται και επεξεργάζεται το χρώμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου